Te întrebi care este diferența dintre cele două?
Cel mai simplu mod în care putem să explicăm este acesta: pe o bicicletă fixie pedalele se învârt odată cu roțile, în timp ce pe o bicicletă single speed nu ești nevoit să pedalezi încontinuu. Diferența este dată de cele 2 pinioane utilizate, cel fix a fost folosit încă de la primele biciclete, în timp ce pinionul freewheel care echipează bicicletele single speed a fost inventat și implementat câțiva ani mai târziu.
Bicicleta fixie (fixed-gear) este totodată bicicleta clasică de velodrom (track bike), această devenind cunoscută sub denumirea de fixie după ce a fost adoptată de curierii pe bicicletă din mediul urban și după apariția curselor alleycat, dar bicicletele fixie mai sunt folosite și pentru acrobații artistice, fotbal sau polo.
În continuare, îți prezentăm câteva motive care să te ajute să te decizi dacă ai nevoie sau nu de o bicicletă fixie/single speed în viața ta.
1. Preț redus
În general, o bicicletă fixie (fixed-gear) sau single speed are un preț de achiziție mic și își păstrează destul de bine valoare în timp. În acest moment, în magazinul nostru online, cel mai mic preț îl găsești la modelele din gama CORE Line de la STATE Bicycle Co., acesta pornind de la 350 de euro. Desigur, dacă ești exigent și îți dorești materiale premium cum ar fi Aluminiu 7005 triple butted sau carbon, atunci poți să scoți ușor din portofel 1500 de euro sau mai mult.
2. Ușor de întreținut
Perfectă pentru cei care nu au timp de pierdut cu reglarea sau întreținerea bicicletei. Nu ai cabluri, nu ai schimbătoare, ci doar lanțul care trebuie uns din când în când.
3. Greutate redusă
O bicicletă fixie (fixed-gear) sau single speed are în general sub 10kg. Prin comparație, un mountain bike poate să ajungă ușor la 16-17kg. Acest lucru este posibil datorită unui număr mai mic de componente și a unui cadru extrem de ușor. Bicicletele sunt gândite să te ducă din punctul A în punctul B fără prea multe bătăi de cap.
4. Design minimalist
Tocmai pentru că nu avem un cadru aglomerat cu multe componente și cabluri, putem să vedem bicicleta în cea mai simpla și pură ipostază a sa. Există producători în lume care scot pe piață adevărate opere de artă și chiar dacă sunt făcute pentru competiții, îți vine parcă să le agăți în perete ca pe un tablou.
Vă recomandăm să urmăriți aceste pagini de instagram: fixedgear_rotterdam; fixiekarl; javi.ballestero .
5. Greu de furat
Aceste biciclete au un atu greu de egalat, sunt atât de simple încât nu atrag atenția hoților. Bineînțeles, vorbim de modele mai ieftine sau de cele recondiționate, dar chiar și așa nu vă recomandăm să testați acest lucru, este doar o observație generală. Un prieten ne spunea că cel mai bun antifurt ești tu, așa că nu pierde din vedere nicio secundă bicicleta, dacă nu vrei să rămâi fără ea. Dacă nu ai altă soluție, aruncă totuși o privire în categoria noastră de antifurturi, le selectăm cu atenție și tot pe aceastea le folosim și noi.
6. Devii mai puternic
Folosind constant o bicicletă cu o singură viteză, vei fi nevoit să te adaptezi mediului în care pedalezi, astfel dacă vrei să crești viteza de deplasare, trebuie să mărești cadența (numărul de rotiri al brațelor pedaliere într-o unitate de timp, de obicei pe minut) sau dacă vrei să urci un deal ești nevoit să strângi din dinți și să apeși pedalele cu toată puterea. În timp, vei observa că aceleași obstacole nu ți se mai par la fel de grele și vei putea spune că picioarele tale sunt „schimbătoarele de viteze”.
7. Conexiune unică
Acest lucru se poate observa mai ales în cazul bicicletelor fixie (fixed-gear). Atunci când pornești într-o nouă aventură prin oraș trebuie să fii 100% concentrat la drum, fiecare mașină, fiecare pieton sau fiecare groapă din asfalt îți pot încheia într-un mod foarte neplacut plimbarea, motiv pentru care nu recomandăm sub nicio formă utilizarea bicicletelor fixie fără frâne. Astfel, fără să îți dai seama, fiecare eveniment trăit, fiecare senzație, iti dau sentimentul ca bicicleta devine aproape o parte din tine.
8. Cadența
În competițiile fixed-gear cicliștii sunt antrenați să făcă față unui ritm amețitor, astfel în funcție de traseu, picioarele tale pot atinge un maxim de 200 de rotații pe minut, la viteza maximă și un minim de 20 de rotații pe minut, pe zonele înclinate. Vitezele pot varia între 5 și 80km/h, recordul de 223,3 km/h fiind atins în anul 1973 la platourile de sare de la Boneville de către Allan Abbott, fizician pasionat de ciclism, care a pedalat ajutându-se de un paravan contra vânt.
În caz că vă întrebați, recordul absolut atins pe o bicicletă specială este deținut în prezent de americanca Denise Mueller-Korenek, aceasta a atins pe 16 septembrie 2018 viteza de 183.931mph, adică nici mai mult, nici mai puțin de…296.009km/h. NU încercați acasa! 🙂
9. Distractive
În general, bicicletele sunt distractive. Ne obosesc și ne relaxează în același timp sau ne obosesc într-un mod plăcut și sănătos pentru organism. Bicicletele fixie și single speed sunt cu atât mai distractive pentru că sunt ușoare și se întrețin ușor, după cum spuneam mai sus. Sentimentul de libertate pe care îl ai pe o astfel de bicicletă nu se lasă ușor egalat, așa că nu îți rămâne decât să pedalezi zi de zi de zi.
10. Ce bicicletă îți recomandăm?
Simplu! Îți recomandăm să le încerci pe toate! În funcție de materialele din care este construită, oțel – aluminiu – carbon, o bicicletă se simte diferit, unele sunt mai grele și mai rigide (oțel), altele sunt mai ușoare și mai elastice (aluminiu, carbon), de aceea e bine să le încerci pe toate dacă ai ocazia și să decizi pe urmă care ți se potrivește cel mai bine.