Blog Fixie People

Alegerea șeii potrivite

sa bicicleta

În momentul în care începem să facem mici reglaje care să ne îmbunătățească interacțiunea cu bicicleta, ajungem inevitabil la întrebarea dacă șaua este cea potrivită sau dacă este corect reglată. Dacă deja ti-ai ales o dimensiune de cadru potrivită pentru inălțimea ta și stilul tău de mers (aspect despre care o să discutăm într-un articol viitor) a sosit momentul să discutam despre șei.

Alegerea șeii potrivite pentru tine, un aspect esențial pentru a avea plimbări confortabile și plăcute, poate să devină o corvoadă din cauza specificațiilor multiple (formă, stiluri de mers, materiale, prețuri, etc.).

În acest articol o să încercăm să te ajutăm să alegi șaua ideală pentru bicicleta ta fixie/single speed. Șaua este principalul punct de contact cu bicicleta. Pe ea se sprijină majoritatea greutății corpului, iar dacă nu este potrivită pentru fizionomia ta, plimbările nu vor fi niciodată plăcute și relaxante. Șaua nu influențează doar confortul, o șa potrivită este în același timp funcțională, ea acomodând ergonomic poziția de mers corectă pentru fizionomia ta. O poziție corectă îmbunătățește performanțele și plăcerea unei plimbări cu bicicleta.

Prima ta grijă ar trebui să fie alegerea unei forme potrivite care să se potrivească fizionomiei tale dar în același timp și stilului tău de mers.

Cele mai des întâlnite forme de șa sunt "T" (înguste în partea din față și late în partea din spate) și "Pară" (șaua pleacă de la un vârf îngust și se lățește pe întreaga lungime).

Pentru alegerea formei de șa trebuie să ținem cont de faptul că în timpul mersului pe bicicletă, cu cât te apleci mai mult în față, cu atât șaua trebuie să fie mai îngustă. Bicicletele de performanță au șei mai înguste din cauza poziției mai agresive de mers (poziție coborâtă, care te ajută să fii mai aerodinamic și să prinzi viteze mai mari, cu mai puțin efort). În același timp, dacă adopți o poziție mai dreaptă, având în vedere că majoritatea greutății va fi pe șezut, șaua trebuie să fie mai lată pentru a te simți mai confortabil.

Majoritatea cadrelor track sau fixie au o geometrie mai agresivă, așa că ai deja un punct bun de plecare, când vine vorba de alegerea șeii pentru bicicleta ta fixie/single speed.

Distanța între oasele șezutului (ischium) trebuie să corespundă lățimii șeii. Atât timp cât cele două puncte sunt bine susținute de șa, ar trebui să ai o plimbare foarte confortabilă.

Un alt argument ce trebuie luat în calcul în momentul alegerii șeii, este tipul de ghidon folosit. Dacă folosești un ghidon drop/track, atunci o să ai nevoie de o șa mai îngustă, deoarece în poziția dictată de acesta, greutatea exercitată asupra șeii este foarte mică, iar o șa mai îngustă înseamnă o bicicletă mai ușoară. Dacă folosești un ghidon riser, o șa mai lată susține mult mai bine greutatea dată de poziția de mers ridicată.

Șeile sunt realizate din mai multe tipuri de materiale, ce pot afecta greutatea, flexibilitatea, rezistența în timp, costul și nu în ultimul rând aspectul. Cele mai des întâlnite materiale folosite sunt materiale sintetice (piele sintetică, spumă, bureți), pielea și materiale textile.

Șeile realizate din materiale sintetice sunt cel mai des folosite, deoarece sunt de obicei ușoare, nu au nevoie de îngrijire specială și sunt foarte rezistente în timp.

Șeile din piele au fost printre primele apărute și și-au păstrat popularitatea o perioadă foarte mare. Unul din dezavantajele acestui material este faptul că nu este rezistent la apă, ceea ce înseamnă că din când în când ar trebui să aplicați soluții de îngrijire a pielii (înainte de a face asta ar trebui să verificați instrucțiiunile de îngrijire oferite de producătorul șeii).

Șeile din material textil (huse bumbac sau alte materiale) sunt mai des întâlnite în cazul bicicletelor de tip cruiser, și sunt concepute să se întindă și să se miște puțin în timpul mersului, oferindu-ți mai mult confort și control în timpul pedalării.

Sperăm că acest articol vă va ajuta când vine timpul să alegeți o șa nouă. Când o să faceți alegerea ar fi bine să nu vă grăbiți și să luați în calcul toate argumentele expuse anterior. Deși pare un lucru care va ocupa mult timp, descoperirea șeii potrivite o să îmbunătățească foarte mult experiența mersului pe bicicletă.

Găsiți pe site-ul nostru o varietate de șei, modele și culori diferite la o gamă largă de prețuri.

#ridesafe