Blog Fixie People

Alegerea cadrului fixie/single speed potrivit

bicicleta fixie

Achiziționarea unei biciclete noi, nu trebuie să fie un proces de complicat, mai ales când vine vorba de un cadru fixie/single speed. Dacă ești nou în domeniul ciclismului, este absolut normal să nu știi ce specificații (material, dimensiune de cadru) să alegi. Alegerea materialului și a dimensiunii potrivite pentru cadrul fixie/single speed nu este atât de dificilă, iar în acest articol o să te ajutăm să te decizi mult mai ușor.

Alegerea materialului din care este realizat cadrul, este unul din factorii cheie când vine vorba de achiziționarea unei biciclete fixie/single speed. Acesta influențează prețul, rezistența, designul și poate cel mai important aspect - greutatea. Cadrele de bicicletă fixie/single speed sunt realizate din mai multe tipuri de materiale, în timp, oțelul fiind cel mai des întâlnit. În momentul de față lupta se duce între aluminiu și fibra de carbon, dar oțelul și titanul încă oferă variante fiabile.

Cadre din oțel

În construcția cadrelor de bicicletă se folosesc cu predilecție 2 tipuri de oțel: High-Tensile (Hi-ten) și Cro-Moly (CroMo).

Oțelul Hi-ten, este cel mai ieftin tip de oțel folosit în realizarea cadrelor de bicicletă. Conține puține aliaje (metale suplimentare care îmbunătățesc raportul duritate/greutate) și este cel mai slab oțel (când vine vorba de duritate) folosit în contrucția cadrelor. În același timp este și cel mai greu oțel folosit, acesta fiind cel mai des întâlnit în cazul bicicletelor de copii, bicicletelor de oraș mai ieftine sau în cadrele de bicicletă mai vechi.

Oțelul CroMo este realizat cu aliaj de Crom si Molibden. Adăugarea acestor 2 materiale fac oțelul CroMo mult mai ușor și mai rezistent decât oțelul obișnuit. Astfel, producătorii de cadre de bicicletă pot realiza tuburi de cadru mult mai subțiri, reducând greutatea totală dar păstrând rezistența. Oțelul CroMo este folosit într-o varitate de cadre de bicicletă, inclusiv fixie/single speed, și este al doilea, cel mai ieftin material folosit de producători.

Cadre din aluminiu

Aluminiul este materialul preferat de producătorii de biciclete mai scumpe, combinația între greutatea mică, rigiditate și performanță, fiind greu de bătut. Adesea, termenul folosit pentru cadrele fixie/single speed de aluminiu, este cel de "aliaj", asta pentru că, aluminiul pur este mult prea moale pentru a realiza cadre de bicicletă, așa că este amestecat cu alte materiale pentru a modifica propietățile fizice. Cele mai folosite tipuri de aliaj de aluminiu sunt 6061 și 7005 (cele 2 valori reprezintă codurile pentru aditivii folosiți - silicon și magneziu), fiecare rețetă având propietăți diferite.

Cadre din fibră de carbon

Din momentul în care Lance Armstrong a câștigat Turul Franței în 1999 pe o bicicletă din fibră de carbon, acest material a fost folosit de majoritatea producatorilor de biciclete de performanță. Și asta pentru un motiv bun. Fibra de carbon este un material "minune" ușor adaptabil ce poate fi modelat și reglat fin la cerințe precise, oferind o balanță între rezistență, duritate, comfort și aerodinamică. Deși este cel mai ușor, din păcate acest material are și dezavantaje, cadrele din fibră de carbon sunt scumpe și sunt mult mai ușor de avariat în cazul impacturilor.

Cadre din titan

Titanul este adesea considerat ca o variantă luxoasă, datorită costului și calității dar și datorită faptului că un cadru de titan este văzut ca o "bicicletă pe viață". Majoritatea materialelor au o durată de viață calculată, în timp ce titanul este pe departe mult mai fiabil, iar producătorii pot realiza cadre mult mai ușoare și mult mai rezistente.

O mare parte dintre producătorii de biciclete folosesc și combinații între materialele enumerate mai sus. O să găsiți biciclete fixie/single speed care au cadru de oțel și furcă de aluminiu sau carbon, cadru de aluminiu și furcă de carbon și multe alte variante.

Dimensiuni

Mai departe o să discutăm despre alegerea corectă a dimensiunii cadrului de bicicletă fixie/single speed.  Pentru majoritatea cazurilor trebuie să comparăm lungimea piciorului (sau înalțimea totală a corpului) cu mărimea seat tube-ului (dimensiunea cadrului).

marime cadru bicicleta

Folosim aceste valori pentru că, atunci când suntem așezați pe o bicicletă, lungimea piciorului este cuprinsă între șa și pedale, iar pentru ca lungimea piciorului (Y) și înălțimea corpului (X) sunt de obicei similare pentru mulți oameni, putem să atribuim anumite dimensiuni de cadru anumitor înălțimi. 

Nu există o formulă magică când vine vorba de ales dimensiunea cadrului bicicletei tale fixie/single speed, dar cel mai simplu mod este să urmezi sfatul producătorului bicicletei. Majoritatea producătorilor pun la dispoziție tabele cu  relația între înălțime, lungimea piciorului și dimensiune seat tube. O să întâlniți biciclete fixie/single speed de la producători care exprimă mărimile în sistemul S-M-L-XL și producători care folosesc direct dimensiunea seat tube-ului - 52-54-56-59. Tot la producători o să găsiți și detalii legate de geometria cadrelor, în cazul în care căutați anumite specificații.

#ridesafe