Dacă din articolul trecut nu te-ai decis ce ghidon este mai potrivit pentru tine, o să încercăm mai jos să enumerăm câteva dintre cele mai folosite tipuri de ghidoane.
Ghidoane obișnuite
Unele biciclete fixie/single speed vin echipate cu ghidoane obișnuite, potrivite pentru cei care merg prin oraș sau merg cu bicicleta la birou. În aceasta categorie de ghidoane le vom include pe cele de tip cruiser și butterfly.
* Ghidoanele de tip Cruiser
Unul dintre cele mai obișnuite tipuri de ghidoane sunt cele de tip cruiser. Dacă vrei să ieși la plimbări relaxante, acest tip de ghidon te va ajuta. Primele biciclete așa cum le cunoaștem foloseau acest tip de ghidoane. În ultima perioadă au revenit la modă și o să le întâlniți din ce în ce mai des pe biciclete, asortate cu o sonerie și un portbagaj de tip coș.
Pentru a folosi acest tip de ghidon trebuie să vă asigurați că aveți un cadru de tip cruiser și o șa potrivită pentru genul acesta de cadru. Acest tip de ghidon îți conferă o poziție dreaptă, asta însemnând că majoritatea greutății tale va fi pe șa.
Trebuie să iei în considerare faptul că această poziție face ca urcatul de dealuri să fie mai dificil deoarece ai mai puțină “pârghie” (forța cu care apeși sau tragi) pe ghidon. În același timp este mult mai greu să faci skid-uri cu acest tip de ghidon, iar despre trick-uri nici nu se poate discuta.
* Ghidoanele Butterfly
Ghidoanele de tip butterfly sunt populare în rândul cicliștilor de distanță lungă datorită numărului ridicat de poziții în care poti ține mâna. Acest lucru ajută la detensionarea încheieturii și face plimbarile lungi mult mai plăcute. În plus mai mult ghidon, înseamnă mai mult spațiu pe care poți prinde accesorii (frâne, suport telefon, sonerie, etc.).
Numărul ridicat de poziții în care poți ține mâna este util pentru plimbările lungi, dar această utilitate vine și cu un dezavantaj major, respectiv greutatea ridicată. În același timp, cu acest tip de ghidon poți să uiți de aerodinamică.
Ghidoane de performanță
Dacă pentru tine contează fiecare gram în plus al bicicletei, vrei să îmbunătățești constant aerodinamica bicicletei sau pur și simplu vrei să fi cel mai rapid de pe drum, atunci te vei regăsi în această categorie.
Aici vom enumera trei tipuri de ghidoane - drop, track drop și aero.
Aceste tipuri de ghidoane functionează cel mai bine pe cadrele de tip track, dar pot fi adaptate și pe alte tipuri de cadre.
* Ghidoanele Drop
Aceste ghidoane oferă un echilibru între confort și performanță. Poți sta drept și să prinzi ghidonul din dreptul pipei pentru o plimbare mai relaxantă sau poți adopta o poziție de mers coborâtă, mai aerodinamică, pentru un sprint.
În cazul acestor ghidoane “pârghia” are un potențial ridicat, astfel nivelul de performanță crește. Vin în mai multe forme și dimensiuni, astfel încât cu siguranță poți să îl găsești pe cel potrivit pentru tine.
* Ghidoanele Track drop
Acest tip de ghidoane este special conceput pentru bicicletele de pistă și velodrom, dar asta nu înseamnă că nu o să le vedeți și pe stradă.
Principala diferență între ghidoanele drop și ghidoanele track drop (sau ghidoanele de tip pista - cum sunt uneori numite) este înclinația de la pipă. În timp ce ghidonul drop este conceput astfel încât să îl poți prinde și din dreptul pipei și să adopți o poziție dreaptă, ghidonul track drop te obligă să adopți o poziție coborâtă.
* Ghidoanele Aero
Dacă ai nevoie de performanțe maxime pe bicicletă, atunci ai nevoie de ghidon tip aero. Acest tip de ghidon nu este foarte des întâlnit în afara velodromului/pistelor de bicicletă și asta pentru un motiv bun - sunt scumpe, rigide și nu sunt practice în traficul urban. Urcatul pantelor devine un coșmar cu acest tip de ghidon. Dacă nu te antrenezi pentru curse sau nu mergi constant pe un velodrom, nu îți recomandăm acest tip de ghidon. Aceste ghidoane au fost concepute pentru condițiile de mers în care nu există trafic și alte obstacole.
Ghidoane versatile
Majoritatea utilizatorilor de biciclete fixie/single speed caută ghidoane care să fie potrivite pentru mai multe tipuri de drum. Astfel următorul grup de ghidoane pe care îl vom aborda, sunt potrivite pentru majoritatea stilurilor de mers. În același timp sunt și cele mai obișnuite tipuri de ghidoane pe care le veți vedea pe stradă, pe bicicletele fixie/single speed.
Mersul pe stradă, poteci, plimbările lungi dar și urcatul pantelor pot fi realizate cu ajutorul acestui tip de ghidoane, care include ghidoanele Bullhorn, Flat (ghidoanele drepte) și Riser.
* Ghidoanele Bullhorn
Urmate de cele de tip Riser și cele Flat, ghidoanele Bullhorn sunt cele mai populare ghidoane pentru bicicletele fixie/single speed. Oferă un grip confortabil când sunt prinse din zona pipei, pentru o plimbare confortabilă și în același timp un suport mult mai puternic când sunt prinse de capete, în momentul în care vrei să faci un sprint sau să urci o pantă.
Un dezavantaj al acestui tip de ghidon, este că nu se comportă foarte bine în timpul virajelor, mai ales în cazul virajelor bruște. Sunt mult mai puțin manevrabile, mai ales în mometul în care sunt prinse din capete.
Pentru pasionații de trick-uri, acest tip de ghidon oferă suficient de mult spațiu liber pentru skid-uri peste ghidon, în același timp și pentru bar-spin (răsucire completă a ghidonului).
* Ghidoanele Flat
Ghidoanele Flat sunt în momentul de față unele dintre cele mai populare ghidoane, în special cele late. O să vedeți și o mulțime de ghidoane Riser late, dar există un motiv pentru care cele Flat sunt atât de populare, asta pentru că sunt cele mai versatile ghidoane pe care le poți folosi pentru bicicleta ta fixie/single speed.
Un alt motiv pentru care sunt atât de populare este faptul că sunt perfecte pentru trick-uri. Oferă suficient de mult spațiu pentru bar spin, au un grip puternic și sunt eficiente și pentru skid-uri.
Ghidoanele Flat oferă un control bun al direcției, sunt foarte responsive, mai ales în cazul celor late. Sunt perfecte pentru începători, decente când vine vorba de sprinturi și confortabile când avem de urcat pante. Singurul dezavantaj este că nu sunt aerodinamice și viteza poate fi astfel limitată.
* Ghidoanele Riser
Ghidoanele Riser sunt în esenta ghidoane Flat dar gripurile sunt înălțate. Sunt întâlnite mai des la bicicletele trail și mountain bike, dar o bună parte din utilizatorii de biciclete fixie/single speed le folosesc. Sunt confortabile și încurajează o poziție dreaptă corectă, în plus sunt foarte eficiente pentru sprinturi și urcatul pantelor.
Ghidoanele Riser sunt perfecte dar în detrimentul aerodinamicii. Sunt recomandarea clară pentru traficul urban și pentru cicliștii care iubesc trick-urile și skidding-ul. Sunt ghidoane care au tendința de a fi ieftine, dezavantajul fiind că sunt puțin mai grele.
Alte ghidoane
În continuare vom discuta despre ghidoane fixie/single speed, care nu sunt foarte des folosite, mai ales de cicliștii obisnuți. Aceste ghidoane fac parte din nișe de ciclism sau sunt special concepute pentru stil/design.
Aici putem include ghidoanele de tip BMX, Mustache sau Ape. Din moment ce nici unul din aceste tipuri de ghidoane nu sunt potrivite pentru cicliștii obisnuiți sau pentru mersul obișnuit, dacă optezi pentru unul din aceste tipuri de ghidoane trebuie să iei în considerare că trebuie să îți placă stilul de mers pentru care acestea au fost concepute. În același timp ca să folosești aceste tipuri de ghidoane este posibil să ai nevoie de elemente special concepute pentru acestea.
* Ghidoanele BMX
Ghidoanele BMX sunt solide și rezistente, special concepute să fie utilizate mai dur. Sunt mai înalte decat ghidoanele Riser, acest lucru fiind un inconvenient în cazul în care cadrul este fix pentru înălțimea ta.
* Ghidoanele Mustache
Datorită aspectului retro mulți sunt tentați să folosească acest tip de ghidon, dar deși pare foarte confortabil, nu este așa în cazul unei biciclete fixie. Având în vedere că trebuie să pedalezi tot timpul, acest tip de ghidon devine incomod. Este mai pretabil pentru bicicletele single speed.
* Ghidoanele Ape
În cazul în care bicicleta ta nu este una de tip Cruiser, o să ai probleme cu acest tip de ghion, în momentul în care virezi. În același timp nu o să ai performanțe ridicate folosind acest tip de ghidon.
În acest moment am trecut prin majoritatea tipurilor de ghidoane și criterii de selecție pentru acestea, în cazul bicicletelor fixie/single speed.
O să descoperi pe site-ul nostru, în categoria Ghidoane, o varietate de tipuri, culori și dimensiuni. Tot ce trebuie să faci este să te folosești de cunoștințele deprinse din acest articol și să îl comanzi pe cel potrivit pentru tine.
#ridesafe