Cum alegem ghidonul potrivit?
Cum alegem ghidonul potrivit pentru bicicleta noastră?
O parte din plăcerea de a avea o bicicletă fixie/single speed vine din posibilitățile de personalizare și îmbunătățire a componentelor folosite. Dar această plăcere vine de obicei cu decizii grele, cum este aceea de a alege ghidonul potrivit. Având în vedere varietatea de forme, tipuri, branduri, combinațiile pot să pară nelimitate.
Cel mai bun ghidon pentru tine, depinde de cadrul bicicletei tale, corpul tău și stilul tău de mers. Pentru mulți contează și aspectul pe care ghidonul îl dă bicicletei, dar acest argument nu ar trebui să primeze.
O să încercăm să facem un mic ghid care să te ajute să te familiarizezi cu cele mai bune ghidoane pentru bicicletele fixie/single speed - de la ghidoanele bullhorn și riser la ghidoanele mustache și BMX. Până la sfârșitul acestui articol o să fi pregătit să alegi cel mai potrivit ghidon pentru tine, fie că ai cumpărat o bicicletă fixie/single speed mai ieftină care are nevoie de îmbunătățiri, fie că te decizi să începi un proiect de la 0.
De ce este important să alegi ghidonul potrivit pentru bicicleta ta fixie/single speed?
Fiecare ghidon îți conferă o poziție unică a mâinii iar asta se traduce mai departe în poziția corpului. Poți avea o poziție coborâtă și aerodinamică folosind un ghidon drop, dar astfel nu obții cea mai potrivită poziție a corpului pentru o plimbare relaxantă.
În funcție de stilul tău de mers și de bicicleta ta, ghidonul o să aibă un efect direct asupra controlului, responsivității, confortului, aerodinamicii și normal asupra aspectului.
* Controlul este determinat de cât de ușor este să miști ghidonul
* Responsivitatea se referă la cât de repede forța aplicată asupra ghidonului se transformă într-o schimbare de direcție
* Confortul este determinat de cât relaxat ești pe bicicletă cand ghidonul este potrivit perfect
* Aerodinamica este definită de cât de eficient ghidonul taie aerul, un aspect foarte important dacă ai merge pe un velodrom.
Alegerea unui ghidon potrivit pentru bicicleta ta începe cu decizia asupra factorilor care sunt importanți pentru tine. Nu le poți avea pe toate, așa că ar fi cel mai bine să îți pui în ordine prioritățile.
Factori de care trebuie să ții cont când îți alegi ghidonul
Forma ghidonului este unul dintre aspectele de care trebuie să ți cont, dar mai sunt câteva specificații care trebuiesc luate în considerare. Dimensiunile (specificațiile tehnice) noului ghidon, reprezintă principalul criteriu de selecție.
Diametrul, lățimea, rise-ul, reach-ul și dropul joacă împreună un rol important în factorii discutați mai sus. În afară de asta trebuie luat în calcul și materialul din care este realizat ghidonul.
Mai jos o să descriem aceste criterii încercând să vedem cum este posibil să vă influențeze sau să vă ajute să vă decideți în momentul achiziției. Trebuie să menționăm că importanța acestor criterii depinde de tipul de bicicletă fixie/single speed pe care o ai și de stilul tău de mers.
Specificațiile tehnice
* Diametrul - determină grosimea ghidonului, și este direct influențat de pipa folosită. Dacă alegem un ghidon prea subțire, este posibil să nu avem un grip bun, lucru valabil și pentru cazul în care ghidonul ales este prea gros.
* Lățimea - reprezintă cât de mult iese ghidonul în lateral, față de cadru. Dacă vrei să ai o direcție foarte responsivă, un ghidon mai lat este mai bun. În momentul de față sunt în trend ghidoanele mai late, spre deosebire de anii trecuți când erau la modă ghidoanele foarte scurte și drepte (acestea din urmă deși ofereau avantajul că puteai să treci prin spații înguste, oferă o direcție mai puțin responsivă).
* Rise-ul - reprezintă înălțimea la care vor fi grip-urile față de pipă. Cu cât este mai mare rise-ul cu atât mai puțin va trebui să te apleci în față.
* Reach-ul - determină cât de mult trebuie să întinzi mâinile în afara cadrului. Acest criteriu poate afecta capacitatea de a vira, deoarece trebuie să forțezi trunchiul corpului cu cât te intinzi mai mult în lateral. Unele ghidoane, de exemplu cele bullhorn, asigură mai multe puncte de reach din care pot fi prinse.
* Drop-ul - o specificație întâlnită în cazul ghidoanelor drop și track, se referă la distanța de la pipă la centrul celui mai jos punct al ghidonului (locul unde acesta se curbează).
Materialul din care este facut ghidonul este unul dintre elementele care influențează prețul, modul în care se simte ghidonul și nu în ultimul rând greutatea bicicletei. Majoritatea ghidoanelor sunt realizate din aliaje de oțel sau de aluminiu, dar ghidoanele mai scumpe sunt realizate din carbon. Ghidoanele din carbon sunt mult mai ușoare și mai rigide, în timp ce, cele din oțel mai grele dar sunt mai durabile și mai potrivite pentru traficul urban.
Dacă încă nu ești suficient de lămurit și încă nu poți face alegerea corectă, te invităm să citești și partea a doua a acestui articol (Tipuri de ghidoane), unde vom dezbate mai pe larg tipurile de ghidoane, cu avantaje și dezavantaje ale acestora.
#ridesafe